Imposante opgaande beuk in het Munsterbos

Beschrijving

In het Munsterbos langs het Weerstandspad te Munsterbilzen en in de omgeving van de Sint-Amorkapel (na WO II) staat een enorme beuk. Het is een boom die bij de bosexploitatie is overgebleven en zo de kans kreeg om uit te groeien tot een opgaande gewone beuk met een stamomtrek van 451 cm, een takvrije stam van 10 meter en met een kruindoormeter van 26 meter.

Deze oude, imposante beuk markeert het kruispunt van de historische doorgangsweg tussen Munsterbilzen-Maastricht en het lokale pad naar de hooiweiden van Hoelbeek gaat. De boom is wellicht ouder dan het omringende bos. In de loop van de 19de eeuw hebben hooi- en graslanden hier plaats geruimd voor bos. Tot 1880 stond de boom helemaal vrij. Door voortschrijdende bebossing maakt hij sindsdien deel uit van het Munsterbos.

• Gereduceerde Kadasterkaart van België, Ministerie van Financiën, uitgegeven tussen 1845-1855, schaal 1:20.000.
  • Topografische kaarten van België, Krijgsdepot: Eerste editie uitgegeven tussen 1865-1880, schaal 1:20.000. Herziening, Militair Cartografisch Instituut: tweede uitgave, 1880-1884, derde uitgave 1889-1900 en herziening derde uitgave 1900-1930, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.

Auteurs: Van der Linden, Geert