Solitaire taxus

Beschrijving

De taxus op stam heeft een compacte kruin. De boom staat op een driehoekig en klein kadastraal perceel, op het kruispunt van enkele onverharde wegen. Reeds op de Kabinetskaart van graaf de Ferraris was op deze plaats een boom te zien. Op de kaart van Vandermaelen staat op deze locatie geen boom meer ingetekend maar wel een kapel, net als op latere topografische kaarten. Mogelijk hoorde deze boom bij een inmiddels verdwenen kapel of was het een kapelboom.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Vanmaele, Nele

Pijkskapel

De taxus werd in 1815 aangeplant bij de Pijkskapel (afgeleid van  'Chapelle de la Paix). Deze verdwenen kapel werd in 1815 opgetrokken door drie soldaten uit als dank voor het overleven van de veldtocht naar Rusland onder Napoleon. Alle drie plantten de lokale soldaten een taxus aan bij de kapel. Twee zijn er verdwenen, één taxus is bewaard. Van de oude kapel is enkel de vloer teruggevonden. In 2017 werd de site geherwaardeerd en heeft men een verwijzing naar de oude kapel aangebracht.