erfgoedobject

Etagelinde bij herberg Sint-Sebastiaan

landschappelijk element
ID
133229
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/133229

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bij een 17de-eeuwse herberg, in de volksmond “Den Bastiaan” genoemd, staat een oude etagelinde. Volgens een oude buurtbewoner was hier in de naoorlogse periode een afspanning waar de paarden werden aangebonden op een grasland, dat nu omgevormd is tot parking.

Op een postkaart (eerste kwart 20ste eeuw) staat de boom met zijn vorm van traditioneel gesnoeide etageboom afgebeeld. De etageboom werd toen zeer goed onderhouden en was reeds volledig uitgegroeid. De onderste zijtakken van de boom waren geleid in een ruime horizontale etage en de stam liep door tot bij een minder omvangrijke tweede etage. Op de postkaart zien we ook dat de zwaar met loof beladen takken werden ondersteund met steunstokken. Bij de herberg, gelegen op een plaats waar verschillende wegen samen komen, kon men zijn dorst laven onder het lommerrijke loof.


Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Afspanning Sint-Sebastiaan

  • Is deel van
    Olen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Etagelinde bij herberg Sint-Sebastiaan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/133229 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.