Gekandelaarde linde als schermboom

Beschrijving

Langs de Daalstraat staan bij een huis twee lindebomen:een oude gekandelaarde en een jonge opgaande boom. De gekandelaarde linde is mogelijk een restant van een erfbeplanting bij de inmiddels verdwenen gebouwen. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de boom als scherm kon functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. De opgaande linde met een stamtomtrek van 193 cm is recenter en is waarschijnlijk een zaailing afkomstig van de belendende moederboom.

Auteurs: Van der Linden, Geert