Berceau bij Kasteeldomein Vilain XIIII

Beschrijving

In het noordelijk deel van het park van het Kasteel Vilain XIIII, aansluitend bij de dorpskom van Meeswijk, is er een berceau van circa 150 m lang. In oorsprong aansluitend bij de moestuinen van het kasteel waar nu voetbalpleinen zijn aangelegd. De berceau werd aangelegd voor de bewoners van het kasteel, die er lommerrijk, volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met haagbeuk en wordt goed onderhouden door jaarlijks scheren en door het inboeten van de vrijgekomen gaten. De stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.

Auteurs: Van der Linden, Geert