Schermboom met boomkapel bij hoeve

• is aangeduid als beschermd monument Zomereik

Beschrijving

Langs de straatkant, bij een oude hoeve, staat een imposante zomereik. De hoeve is al zichtbaar op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778). Vermoedelijk hoorde de eik vroeger tot het erf. De stam is deels afgeplat en de kruin waaiert breed uit langs beide zijden van de weg. Mogelijk is de boom vroeger geleid geweest en diende hij tevens als zonnewering voor de hoeve. De boom staat immers ingeplant nabij de zuidwestelijke hoek van de hoeve. Langs de zijde van de hoeve (aan de achterzijde ten opzichte van de straat) is een boomkapelletje aangebracht, met een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw. Vlak naast de eik staat nog een jonger exemplaar waarvan de stam helemaal scheefgegroeid is en de kruin van de moederboom volgt. Langs de noordwestelijke zijde van het erf is er tevens nog een gemengde afsluitingshaag aanwezig met meidoorn, haagbeuk en hulst.

In 2018 is de hoeve verdwenen. De eik is echter nog herkenbaar als schermboom met boomkapel.

Auteurs: Kinnaer, Anse