Opgaande linde als kapelboom

Beschrijving

Op het kruispunt van Gerhagen en Geerbossen staat een linde met een boomkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw.

Het bevestigen van Mariakapelletjes aan lindebomen is een oud gebruik dat teruggaat op de voorchristelijke periode toen de Germaanse godin Freya bij de lindeboom vereerd werd.

De ouderdom van deze kapel is niet gekend maar op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1893 is er aan de overzijde van het kruispunt een kruis/kapelletje afgebeeld. Mogelijk ging het om dezelfde boomkapel die, na het afsterven of verdwijnen van de oorspronkelijke boom, een nieuwe thuis vond in een nabijgelegen geschikte lindeboom.

• LUKÁCS-GRAUS M., 2000, Bomen en religie in Bomen en mensen, een oeroude relatie, pp 43-72, Amsterdam

Auteurs: Kinnaer, Anse