Mariagrot van Poelk met twee opgaande beuken

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

De Mariagrot van Poelk is een van de oudste Lourdesgrotten van Vlaanderen en is gebouwd in het jaar 1876, dit is 18 jaar na de verschijning te Lourdes. De grot bestaat uit een met zandsteen gebouwde rotswand en een gemetste ruimte met tongewelf dat werd afgedekt met aarde. Zo ontstond een beplant heuveltje met de bedoeling een beboste bergsfeer uit de Pyreneeën te imiteren. Er zouden onder andere ook pijnbomen hebben gestaan, doch deze zijn reeds verdwenen. Wat nog rest van die oorspronkelijke aanplanting van na 1876, zijn twee opgaande beuken, waarvan de zwaarste een stamomtrek heeft van 375 cm. De beuken hebben hier ook nuttige eigenschappen: ze leggen met hun wortels het kunstmatige heuveltje vast en ze werpen met hun kruin schaduw op de grot.

Auteurs: Van der Linden, Geert