Opgaande linde als herdenkingsboom Polish Air Force

Beschrijving

De herdenkingsboom werd aangeplant bij het oorlogsgedenkteken voor de Poolse vliegeniers. De boom werd vermoedelijk na 1974 aangeplant, na het oprichten van het monument voor de gesneuvelden van de Polish Air Force in Sint-Denijs-Westrem. De opgaande boom staat ten zuiden van het oorlogsgedenkteken, op de hoek van een driehoekig grasperk.

De site herdenkt de gesneuvelde piloten van operatie 'Bodenplatte', een late aanvalsgolf van de Duitse Luftwaffe op het einde van WOII. Op het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem sneuvelen op 1 januari 1945 vijf Polen bij de Duitse verrassingsaanval.

Op 13 augustus 1954 wordt een herdenkingsplaat aangebracht op de zuidgevel van de grootste vliegtuigloods. Op 22 september 1974 werd deze herdenkingsplaat overgebracht op een alleenstaand monument in de Poolse-Winglaan. Deze straat werd in de jaren 1960, bij de gedeeltelijke verkaveling van het vliegveld, aangelegd.

• BRAET M. & GELAUDE F. (2014), 1ste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek, Gesneuvelden bij de bevrijding 1944-1945, Tielt, 177-179.
  • DHANENS P. & DE DECKER C. (2009): Een eeuw luchtvaart boven Gent 1785-1939.

Auteurs: Vanmaele, Nele