Driebladige citroen als parkboom

Beschrijving

In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een imposante driebladige citroen. Deze in Vlaanderen zeldzame parkboomsoort is door zijn omvang een kampioenboom. Op het ogenblik van inventarisatie mat de stam aan de basis een omtrek van 105 cm. Op circa 20 cm vertakt de stam in zes stammen die elk een omtrek van circa 30 cm hebben. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.

• R. DENEEF, 2008. Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Zuidoostelijk Brabant - Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, Brussel

Auteurs: Kinnaer, Anse