Hoog geknotte linde als vrijheidsboom

Beschrijving

In een voortuin van een in de jaren tachtig gebouwde woning staat een oude linde. De historische dorpskern van Munte bevond zich, vóór de bouw van de nieuwe kerk in 1865, ter hoogte van de huidige begraafplaats. Op deze plaats stond de oude kerk met kerkhof en waren er verschillende cafés waaronder de Boerderij-herberg In Sint-Apollonia. In een van die cafés was het oude gemeentehuis en de schuttersvereniging gevestigd. Op de plaats van het vroeger gemeentehuis werd een verkaveling gerealiseerd en is de lindeboom vermoedelijk nog de enige verwijzing naar de 19de-eeuwse situatie. We vermoeden dat de boom als vrijheidssymbool is geplant in de dorpskom bij het gemeentehuis. In de gemeentelijke archieven werd hierover echter geen informatie gevonden.

Auteurs: Van der Linden, Geert

Boom gekapt