Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Parochiekerk Sint-Jozef: omgeving

Beschrijving

Achterin gelegen en schuin ingeplant rechthoekig schoolgebouwtje van 1884 en 1913. Ingeplant op beboomd terrein aan westzijde van de eerste vrije school (nummers 286-288). Heden verdeeld in twee woningen.

Vanaf 1882 werd de vrije meisjesschool ook toegankelijk voor jongens. Wegens plaatsgebrek werd in opdracht van baron Osy, eigenaar van het domein "Oude Gracht", een klaslokaal gebouwd in 1884. Vanaf 1898 werd de gemeenteschool (afgeschaft vanaf 1884) opnieuw uitsluitend bezocht door jongens, zodat de vrije school nog enkel bezocht werd door meisjes. Het lokaal van 1884 werd in 1913 uitgebreid met een tweede klaslokaal.

Bakstenen gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met ten zuiden aanbouwsel onder lessenaarsdak (mechanische pannen). Bakstenen klossen onder kroonlijst en beschilderde kordonlijst. Getoogde muuropeningen; bewaard houtwerk.

• ROELANDS R., 1878-1978. Honderd jaar meisjesschool Hoogboom, Ekeren, 1978.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita