School, portierswoning en klooster

Beschrijving

Gekoppelde woningen uit de tweede helft van de 19de eeuw (?), aan ingang van het domein "Oude Gracht". Nummer 286 van 1878, deed dienst als vrije school tussen 1878 en 1920, en nummer 288 deed dienst als portierswoning en klooster tussen 1878 en 1920.

In 1878 startte de congregatie van de Heilige Jozef van Calansanz van Vorselaar met een éénklassige school gebouwd in opdracht van de familie Osy de Zegwaert. De zusters namen hun intrek in de aanpalende woning. Vanaf 1882 was de school ook toegankelijk voor jongens en kende in 1884 zijn eerste uitbreiding (zie nummer 282). Na 1898 werd de vrije school nog enkel bezocht door meisjes. Tweede uitbreiding in 1913 (zie nummer 284) maar werd te klein zodat de heer Bunge in 1920 op zijn domein een nieuw klooster en school liet oprichten (zie nummer 274)

Nummer 286 met lijstgevel van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Baksteenbouw met door voegwerk ontstane pseudo-banden, overkragende daklijsten met windborden. Rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpels, deurtravee verhoogd met rondboogvormig dakvenster onder zadeldak.

Aan oostzijde, flankerende nummer 288 met vleugel van een travee en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarnaast haakse vleugel van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen); deur gevat in deels ingebouwde vierkante toren van twee bouwlagen onder tentdak met ijzeren windvaan. Baksteenbouw met door voegwerk ontstane zaagtandfriezen. Steekboogvormige muuropeningen op lekdrempels, ramen met sierlijke ijzeren roedeverdeling.

• ROELANDS R., 1878-1978. Honderd jaar meisjesschool Hoogboom, Ekeren, 1978.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita