Bomenrij van opgaande essen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dikkele

Beschrijving

De zuidwest zijde van het erf van het Hof ter Hafselt wordt afgezoomd met een bomenrij van opgaande essen en één eik.

Uit historische topografische kaarten blijkt dat deze bomenrij de afsluiting vormde tussen een eertijds aanwezige weg en de boomgaard en moestuin. Deze weg en een levende afsluiting (vermoedelijk toen een haag), zijn voor het eerst zichtbaar op de militaire topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1869. De boomgaard en weg verdwenen na 1960.

Op de hoek van het perceel en de toenmalige weg staat nog steeds een kapelletje, dat voor het eerst zichtbaar was op de militaire topografische kaart uit 1884.

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven tussen 1949-1970, schaal 1:25.000.

Auteurs: Kinnaer, Anse; Van der Linden, Geert