Landhuis Heidehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Heidehof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Landhuizen met omgeving

Beschrijving

Landhuis, heden Rijksinternaat, opgericht circa 1890 ter plaatse van een ouder landhuisje dat in het huidige gebouw werd opgenomen; verbouwd in 1914 (zie gevelsteen toren) onder leiding van architect J. Hertogs; het gedeelte rechts van de toren werd later toegevoegd. Omringend mooi beboomd domein met brede grachten, grasvelden en rododendrons.

Bakstenen villa van zes + vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddaken (roofing). Lijstgevels met verspringende gevellijnen en doorlopende banden en hoekstenen van gele baksteen.

Rechthoekige vensters, deels getralied op de benedenverdieping. Voorgevel met als ingangstravee (vierde travee) een ronde toren van vier geledingen met een overkragende polygonale bovenverdieping onder een leien spits. Rechthoekige deur van ijzer en glas onder halfronde glazen luifel. Achtergevel met uitspringende zijrisalieten waartussen breed terras onder balkon met ijzeren leuning laatstgenoemde met neorococo-inslag.

Prachtige gesmeed ijzeren toegangspoort naar midden-18de-eeuws patroon afkomstig van een ouder kasteel. Verder in het domein een boogvormige brug met ijzeren leuning versierd met pijlmotief.

Interieur: zeer verzorgd met bewaarde plafondschilderingen, schouwen, lambriseringen, monumentale gesculpteerde trapleuning en smeedwerk in diverse neostijlen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita