Kasteeltje Eikburg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeltje Eikburg

Beschrijving

Circa 1830 verbouwd kasteeltje met 18de-eeuws (?) koetshuis aan zuidzijde. Palend aan Kapelsestraat (westzijde) en uitgestrekt bebost domein met vijver (oostzijde).

L-vormig beschilderd bakstenen gebouwtje onder schilddaken (mechanische pannen) met segmentbogige dakkapellen. Voorbouw met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen; beluikte rechthoekige vensters in omlijsting van arduin; dito rondboogdeur met neuten, imposten en waterlijst). Rechthoekige bakstenen koetshuis van vijf en drie traveeën met bepleisterde daklijst onder afgewolfd pannen zadeldak (nok loodrecht op straat).

Verankerde beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen. Korfboogpoort in middentravee van de noordgevel, links en rechts rechthoekige deuren onder ovaal bovenlicht.

Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita