Villa De Merel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Merel

Beschrijving

Zogenaamd De Merel (zie rechthoekig paneel in puntgevel). Landhuis gelegen in beboomde tuin aan straatzijde afgesloten door ijzeren afrastering en gesmeed ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Rechthoekig gebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak (leien), van circa 1900 naar ontwerp van D. De Vos - Van Kleef; cottagestijl met art-nouveau-inslag bij dakvorm en houtwerk van de deur. Zelf schrijft de architect hierover dat hij gebruik maakte van de plaatselijke stijl met inachtneming evenwel van moderne eisen qua comfort en hygiëne. Elementen verwijzend naar de plaatselijke architectuur zijn het gebruik van gekalkte baksteenbouw en de luiken.

Gekalkt bakstenen gebouw, tweede en derde travee verhoogd met hoge geknikte puntgevel van twee bouwlagen en deurtravee eveneens verhoogd met puntgevel; van één bouwlaag onder zadeldak en bekroond door polygonaal houten dakruitertje onder dito naaldspits (leien). Beluikte steekboogvensters en sierlijk uitgewerkte steekboogdeur in arduinen omlijsting met verdiepte panelen, steektrapje en geschraagde luifel onder aanleunend schilddakje (leien) waarop kleine houten balustrade.

• DE VOS - VAN KLEEF D., Le nouvel Anvers: cité-jardin, Antwerpen, 1907, p. 68-72.
  • Jubelalbum van den kring voor bouwkunde 1900-1910, Antwerpen, sine dato (1910), p. 105-109