Fort van Ertbrand

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kapellen
Deelgemeente Kapellen
Straat Oude Galgenstraat
Locatie Oude Galgenstraat zonder nummer, Kapellen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Kapellen (actualisaties: 07-08-2007 - 08-08-2007).
  • Adrescontrole Kapellen (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Kapellen (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Fort van Ertbrand

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Antitankgracht

Deze bescherming is geldig sinds 31-05-2007.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Fort van tweede orde, uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad en voorzien bij wet van 30 maart 1906. De bedoeling was de stad Antwerpen te beveiligen tegen een artilleriebombardement. Werken aangevat in 1908 en beëindigd in 1914. In 1939 verbonden met de antitankgracht. Na de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de ontmijningsdienst van het Belgisch leger en gedeclasseerd bij Regentsbesluit van 2 april 1947. De militaire overheid verkocht het fort in 1970 en heden in gebruik als jachtterrein.

Trapezoïdale constructie beschermd door een gracht verbonden met de antitankgracht. Constructie met twee gebouwencomplexen van ongewapend beton namelijk zuidelijk achterfront of keelfront en noordelijk voorfront. Laatstgenoemde was gericht naar de aanvaller. Voorfront voorzien van centrale koepel voor twee kanonnen met loopdiameter van 15 centimeter getoogd en aan weerszijden van dubbele aangehechte caponnières. Met uitzondering van een gedeelte van keelfront is het complex bedekt met aarde. Zichtbaar zijn de brug en ophaalbrug, over de anti-tankgracht, naar de uitspringende en vlak afgedekte poterne met rondboogvormige toegang. Geblokte hoeken en doorgang in geblokt risaliet. Fries met datering 1912. Flankerende lokalen met steekboogvensters.

  • HAVERMANS R., Militaire werken in Polder en Kempen benoorden Antwerpen, in Calmpthoutania. Orgaan van de Oudheidkundige kring van Kalmthout, jaargang XXIII, 1971, nummers 1-2, p. 1-45.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Antitankgracht tussen fort Stabroek en fort Oelegem

Antwerpen, Brasschaat, Brecht, Kapellen, Ranst, Schilde, Schoten, Stabroek (Antwerpen)

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oude Galgenstraat

Oude Galgenstraat (Kapellen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.