Boswachterswoning

Gemeente Kapellen

• Inventarisatie Kapellen (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boswachterswoning

is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Oude Gracht Kapellen

Deze aanduiding is geldig sinds 05-07-2018.

Beschrijving

In het noordwesten van het domein gelegen boswachtershuisje. Rechthoekig bakstenen gebouwtje van één bouwlaag onder manke zadeldaken (riet), mank door aanbouwsel onder lessenaarsdak (riet) aan zuidgevel.

Kern uit de 18de eeuw(?), in cottagestijl verbouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Noordgevel met houten beschieting; houten kaaskooi onder daklijst. Overkragende daklijsten met enkele houten windborden. Rechthoekig beluikte vensters op lekdrempels, houten lateien. Rechthoekige deur aan westgevel, heden vervangen door venster. Top westgevel werd inmiddels ook voorzien van twee rechthoekige vensters.

• VAN VELTHOVEN P., Het kaashok in de Oude Gracht, een heemkundige voltreffer voor Hobonia, in Hobonia, jaargang II, nummer 3, september 1973 p. 62-65.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita