Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kapellen
Deelgemeente Kapellen
Straat Oude Gracht
Locatie Oude Gracht 14, 14A, Kapellen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Kapellen (actualisaties: 07-08-2007 - 08-08-2007).
  • Adrescontrole Kapellen (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Kapellen (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Oude Gracht Kapellen

Deze aanduiding is geldig sinds 05-07-2018.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, centraal gelegen in het domein, aan de Oude Grachtse Beek; omringd door afgepaald weiland.

Woonstalhuis (nok evenwijdig aan straat) met kern uit de 18de eeuw, vergroot in het vierde kwart van de 19de eeuw (?) aan zuidzijde, parallel gelegen vroegere langsschuur en stal uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?), (nok evenwijdig aan straat) aan noordzijde, paardenstal (?) uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?), (nok loodrecht op straat) aan westzijde.

Zuidgevel woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (riet), uit de 18de eeuw, aan westzijde vergroot met één travee in het vierde kwart van de 19de eeuw (?).

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Een hardstenen kruiskozijn (steenmerk M) met geprofileerde latei; twee getraliede venstertjes onder daklijst, verder beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels en rechthoekige deur met bovenlicht en arduinen dorpels. Westelijke zijgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?), met verdiepte lisenen onder pseudo-fronton met boogfries en oculus, uitgewerkt in zwarte baksteen. Noordgevel met aanbouwsel onder plat dak uit de 20ste eeuw.

Aangebouwde stal uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) van drie traveeën onder overkragend zadeldak met windborden (mechanische pannen). Travee-indeling met lisenen, overhoekse baksteenfries onder daklijst. Steekboogvormige muuropeningen. Langsschuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) van vier traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen). Travee-indeling met lisenen. Uilengaten in zijgevels, aanbouwsel aan oostgevel.

Paardenstal (?) uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) van één bouwlaag onder overkragend zadeldak met windborden (Vlaamse pannen) met houten laadluik aan westgevel. Zuidelijke zijgevel identiek aan westgevel woonhuis: verdiepte lisenen onder pseudo-fronton met boogfries en oculus. Steekboogvormige muuropeningen.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Domein Oude Gracht

Hoogboomsteenweg (Brasschaat), Hoogboomsteenweg, Oude Gracht (Kapellen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.