erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
13396
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13396

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Oude Gracht
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Oude Gracht Kapellen
  Deze aanduiding is geldig sinds 05-07-2018

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, centraal gelegen in het domein, aan de Oude Grachtse Beek; omringd door afgepaald weiland.

Woonstalhuis (nok evenwijdig aan straat) met kern uit de 18de eeuw, vergroot in het vierde kwart van de 19de eeuw (?) aan zuidzijde, parallel gelegen vroegere langsschuur en stal uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?), (nok evenwijdig aan straat) aan noordzijde, paardenstal (?) uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?), (nok loodrecht op straat) aan westzijde.

Zuidgevel woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (riet), uit de 18de eeuw, aan westzijde vergroot met één travee in het vierde kwart van de 19de eeuw (?).

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Een hardstenen kruiskozijn (steenmerk M) met geprofileerde latei; twee getraliede venstertjes onder daklijst, verder beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels en rechthoekige deur met bovenlicht en arduinen dorpels. Westelijke zijgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?), met verdiepte lisenen onder pseudo-fronton met boogfries en oculus, uitgewerkt in zwarte baksteen. Noordgevel met aanbouwsel onder plat dak uit de 20ste eeuw.

Aangebouwde stal uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) van drie traveeën onder overkragend zadeldak met windborden (mechanische pannen). Travee-indeling met lisenen, overhoekse baksteenfries onder daklijst. Steekboogvormige muuropeningen. Langsschuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) van vier traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen). Travee-indeling met lisenen. Uilengaten in zijgevels, aanbouwsel aan oostgevel.

Paardenstal (?) uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) van één bouwlaag onder overkragend zadeldak met windborden (Vlaamse pannen) met houten laadluik aan westgevel. Zuidelijke zijgevel identiek aan westgevel woonhuis: verdiepte lisenen onder pseudo-fronton met boogfries en oculus. Steekboogvormige muuropeningen.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1985


Relaties

 • Is deel van
  Domein Oude Gracht


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13396 (Geraadpleegd op 15-06-2021)