Château d'Hulst met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Rond 1860 werd de woonvleugel van het 'Smetteshof ' omgebouwd tot een riante villa. Een tweede vleugel van het hoevecomplex werd iets later omgebouwd tot brouwerij. Tuin in landschappelijke stijl van 20 are circa 1900 naar 'schotelmodel' (met opgehoogde randen), door een 250 m lange oprijlaan met hoofdweg verbonden.

Tussen de dorpskern van Opwijk en de Steenweg op Vilvoorde ligt het gehucht Hulst. Rond 1860 (circa 1856 volgens I. Luypaert, e.a.) werd de woonvleugel van het 'Smetteshof ' aan de zuidrand van het gehucht, eigendom van de familie De Smedt, omgebouwd tot een riante villa: een bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder – atypisch voor die periode – een zadeldak en een aanbouw van één bouwlaag met de keuken. Vermoedelijk na een tweede opstoot van welvaart – want een vleugel van het hoevecomplex werd omgebouwd tot brouwerij – werd rond 1900 de rechte, 250 m lange oprijlaan tussen de Steenweg op Vilvoorde en het gebouwencomplex aangelegd en met beuken afgezoomd. De siertuin voor het landhuis dateert waarschijnlijk uit diezelfde periode en is amper 20 are groot. De toenmalige eigenaar of ontwerper heeft gekozen voor een beproefd model: concaaf, de bomen en struiken en de rondweg op de opgehoogde randen.

Het huidige bestand bevat geen bomen met een stamomtrek dikker dan 2,5 m en bestaat uit gewone plataan (Platanus x hispanica), zilveresdoorn (Acer saccharinum), Noorse esdoorn met bruinrood blad (Acer platanoides 'Schwedleri'), bontbladige cultivar van gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii'), gewone es (Fraxinus excelsior), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur) en Amerikaanse eik (Q. rubra). De oprijlaan met veertig, in 1990 grotendeels door storm gevelde beuken, werd heraangeplant met grootbladige linden (Tilia platyphyllos).

• Kadaster Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger 212 Opwijk, art. 1323 nrs. 81 en 94.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Opwijk 1862 nr. 15, 1902 nr. 30.
  • LUYPAERT I., MEEUSSEN J. e.a., Château d'Hulst", p. 36 in Hout in en rond het Opwijks bouwkundig en landschappelijk erfgoed, Open Monumentendag 2005, Opwijk, Heemkring Opwijk-Mazenzele, 2005.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo