erfgoedobject

Parochiekerk Heilige Dionysius

bouwkundig element
ID
13411
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13411

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen in gehucht Putte (Ertbrand) aan Ertbrandstraat, neoromaanse bakstenen basiliek van 1947-51 met vierkante toren op noordwesthoek.

De eerste kapel van Putte, toegewijd aan de Heilige Elisabeth, stond op huidig Nederlands grondgebied en werd verwoest tijdens de opstand tegen Spanje (tweede helft 16de eeuw). In 1648 werd er ten behoeve van de Hollandse katholieken een kapel opgericht even ten zuiden van de grens; vergroot en verbouwd in 1769 door jonker J.J. Moretus.

De kerk van Putte werd in 1842 verheven tot parochiekerk. Om de kerk van Putte - Ertbrand werd een hevige discussie gevoerd tussen Nederland en België; uiteindelijk werd er in 1868 een overeenkomst bereikt waarbij de kerk en de pastorie aan België toegewezen werden. Na een brand in 1894, werd een nieuwe kerk (1897-1900) gebouwd, toegewijd aan de Heilige Dionysius. Laatstgenoemde kerk werd op haar beurt vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog, wederopbouw naar ontwerp van Emiel Verschueren (1947-51).

  • PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Kerken, Kapellen (Putte), Sint-Dionysius, dossiers 8, 13.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Heilige Dionysius [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13411 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.