Parkje in het Maurits Duchéhof

Beschrijving

Openbaar plantsoen met witte paardenkastanjes en platanen, circa 2 hectare, kern van een sociale woonwijk uit 1920-1925, met een landschappelijk aangelegd gedeelte tegenover een meer formeel, straklijnig gedeelte.

Het spievormige park, bijna 2 hectare, in de 'Far-West' aan de noordrand van Vilvoorde, vormt de kern van een sociale tuinwijk die tussen 1920 en 1925 gebouwd werd door de pas opgerichte huisvestingsmaatschappij 'De Vilvoordse Haard' op gronden geschonken door de firma Duché. Uit erkentelijkheid en als eerbetoon werd de wijk genoemd naar Maurits Duché, als soldaat gesneuveld in augustus 1914, maar ook nazaat van Marius Duché, oprichter van de Vilvoordse Duchéfabrieken. Het oudste gedeelte van de wijk werd ontworpen als een harmonisch ensemble van per vier of per zes gekoppelde panden, vaak met meerdere woongelegenheden, vooraan met kleine, meestal omhaagde voortuintjes, achteraan voorzien van een grote tuin. De lemmetvormige plattegrond van de wijk en, daarvan afgeleid, de contouren van het park werden bepaald door het bestaande wegenpatroon: de eerst parallel en vervolgens op elkaar toelopende Groenstraat en Olmweg.

De op de stafkaart van 1932 afgebeelde structuur is in situ nog steeds herkenbaar. Het eerste onderdeel is een min of meer landschappelijk aangelegd gedeelte in de tot 90 m brede zuidelijke helft, met een zachtjes slingerend rondpad (de kronkels werden in de loop van de jaren wat uitgevlakt) aan de rand van de omgevende boomgordel – vooral platanen (Platanus x hispanica) en witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum). Daarnaast is er een meer formeel, rechtlijnig aanlegpatroon met een strak afgelijnde 'vista' geflankeerd door in dubbele rijen aangeplante witte paardenkastanjes in de spits toelopende noordelijke helft – een patroon dat aan een mattenklopper doet denken. Gazon is nagenoeg de enige bodembedekking. Het 'parkmeubilair' – het gelobde, met breukstenen afgeboorde waterbekken op de grens tussen de twee delen, de zitbanken (hout op betonnen stutten), de speeltuigen (glijbaan, schommel, voetbaldoelen) zijn van min of meer recente makelij, evenals het 'Wijkcentrum Far-West', een bescheiden bungalowachtig complex dat aan de oostrand van het zuidelijke gedeelte werd gevestigd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschetsen Vilvoorde 1921 nr. 13 en 1925 nr. 21.
  • Atlas cadastrale de Belgique van P.C. Popp, 1860.
  • CALDERON A., Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, Jan van Helmont, 1993, p. 85-87.
  • KENNES H. & STEYAERT R., Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het bouwkundig erfgoed: gemeente Vilvoorde, deelgemeente Peutie, Brussel, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2005, p. 205.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Het langgerekte plein in het hart van de woonwijk werd pas aangelegd in 1929, nadat het braakliggend perceel enige tijd was misbruikt als stortplaats. Leerlingen van de naburige Rijkstuinbouwschool ontwierpen aanlegplannnen, waaruit door een tijdelijke commissie voor beplanting een selectie werd gemaakt. Het park werd uiteindelijk ingehuldigd in 1931.

• TOLLET A. 2009: Vilvoorde City, meer bepaald in de Far-West. Sociale huisvesting in Vlaams-Brabant, Leuven, 45.