erfgoedobject

Restant van villatuin Camille of Les Pelleries

landschappelijk element
ID
134142
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134142

Beschrijving

Relict (oude bomen, vooral platanen) van een informele tuin van 71 are bij een rond 1873 gebouwde villa met neogotisch paviljoen, in 2003 gesloopt en vervangen door een flatgebouw.

De 'Villa Camille', alias 'Les Pelleries', werd rond 1873 in het Vilvoordeveld ten zuiden van de tuinbouwschool gebouwd door een zekere Georges Herbert. De villa werd omringd met een perceel 'lustgrond', een klein koetshuis, een serre en, op een heuveltje, een houten, octogonaal tuinpaviljoen met spitsboograampjes en een gefiguurzaagde daklijst. Het parkje rond de villa besloeg aanvankelijk 1 hectare 34 are, maar werd enkele jaren later gehalveerd. De rest werd verkocht en bebouwd. De villa, die ondertussen al viermaal van uitzicht was veranderd, kreeg haar definitieve uitzicht rond 1900: een sobere, bepleisterde en witgeschilderde constructie met neoclassicistische reminiscenties, bestaande uit verspringende volumes met steekbogige muuropeningen en een overdekt terras – balkon voor de verdieping – vooraan. Het nutsgedeelte (moestuin en boomgaard) bevond zich achter de villa – getuige diverse fruitbomen. Het tuinpaviljoen, een betonnen vijvertje en het gros van de sierbeplanting bevinden zich tussen de straat en de villa. Naast bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), witte en rode paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum, A. x carnea), Amerikaanse gleditsia (Gleditsia triacanthos) vallen vooral enkele pokdalige en merkwaardige dikke platanen op. In 2001 werd een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor een flatgebouw ingediend én toegestaan. De villa werd in 2003 gesloopt, en wat overblijft van het domein na de bouw van "ruime luxe appartementen in privé park" zal dan ook terecht "De Platanen" worden genoemd.

Merkwaardige bomen (opname 17 maart 1999)
Het cijfer in vet geeft de stamomtrek in centimeters weer. De omtrek wordt standaard gemeten op 150cm hoogte.

  • 2. gewone plataan (Platanus x hispanica) 471
  • 3.gewone plataan (Platanus x hispanica) 482 (120)
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger 212 Vilvoorde, art. 2055.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschetsen Vilvoorde 1874 nr. 22, 1875 nr. 16, 1876 nr. 46 en 1903 nr. 48.

Bron     : DENEEF, R., 2009. Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Ten noordoosten van Brussel: Kampenhout, Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  Deneef, Roger, Kennes, Hilde, Wijnant, Jo
Datum  : 2009


Relaties

  • Omvat
    Villa Camille of Les Pelleries

  • Is deel van
    de Bavaylei


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Restant van villatuin Camille of Les Pelleries [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134142 (Geraadpleegd op 23-06-2021)