Villa Coenen met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Coenen met tuin

Beschrijving

Notaris Jean François Coenen liet rond 1850 een villa bouwen met een symmetrische voortuin, oorspronkelijk 13,5 are.

Notaris Jean François Coenen liet rond 1850 in het oostelijk gedeelte van de Overbeekstraat een villa bouwen, die min of meer beantwoordt aan een in die periode (1840-1860) veel voorkomend ­model: een symmetrisch, dubbelhuis van bak- en zandsteen op een arduinen plint, vijf traveeën breed en met twee hoge bouwlagen onder een schilddak. De monumentaliteit wordt benadrukt door de hoeklisenen en door de als middenrisaliet opgevatte toegangstravee – witte zandsteen met Franse voegen voor de benedenverdieping, een met arduin omlijst balkonraam en witte hoekkettingen voor de bovenverdieping. Op een zuil- of balusterfragment op het bordesje bij de achterdeur staat het jaartal 1856 met daaronder de initialen van de bouwheer (IFC) en zijn echtgenote Felicita De Hertoghe (FDH).

De hoeve ernaast werd verbouwd tot een soort neerhof (stallen en koetshuis) met een naar de villa toe geopende U-vormige plattegrond. In 1940 werd dit neerhof grotendeels afgebroken, maar de villa bleef ongeschonden bewaard. Achter de villa werd een moestuin van 23 are aangelegd en daarnaast, achter het neerhof, een boomgaard van 17 are. Zoals bij de Villa Ceysens verderop, werd de 'lusthof ' beperkt tot de ruimte tussen de straat en de villa, amper 13,5 are. Een lage bakstenen muur met een lanspuntenhek en met het poorthek pal tegenover de voordeur, scheidde de tuin van de straat. Deze voortuin, momenteel gras, symmetrisch met het pad in het midden, was niet veel meer dan een omkadering van de imposante voorgevel van het huis. Van de huidige bomen in de vier hoeken van de tuin – treures (Fraxinus excelsior 'Pendula'), gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), geelbonte beshulst (Ilex aquifolium 'Aureomarginata') en witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) – is vermoedelijk alleen de laatstgenoemde een overblijfsel van de oorspronkelijke beplanting.

Merkwaardige bomen (opname 31 mei 2002)

• 3. geelbonte beshulst (Ilex aquifolium 'Aureomarginata') 99
  • 4. witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) 540, laagvertakt
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger 212 Geetbets, art. 586 nrs. 4-7, 10-14, 41-43.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschetsen Geetbets 1851/2, 1884/7, 1898/7 en 1941/8.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo