erfgoedobject

Hoeve van Peten met herenboerenparkje

bouwkundig / landschappelijk element
ID
134189
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134189

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve met informeel herenboerenparkje, dendrologisch interessant en van ver zichtbaar.

De tuin bij de gesloten hoeve van Peten of 'Poit' in de plaatselijke volksmond, het laatste gebouw aan de oostrand van het gehucht Sint-Katarina-Houtem op de kruin van het plateau tussen de Grote Gete en de Menebeek, mag gelden als bescheiden, maar gezien zijn ligging een opvallend specimen van een 'herenboerenparkje', een type dat in de Haspengouwse leemstreek schering en inslag is. De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), de zomerlinde (Tilia platyphyllos), de bruine beuk (Fagus sylvativa 'Atropunicea'), de bontbladige esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii') en de Amerikaanse tulpenboom (Liriodendron tulipifera) – van ver in het golvende plateaulandschap zichtbaar – werden na de Eerste Wereldoorlog aangeplant door Egide Peten (1850-1927) en zijn zoon Leon.

Een tuinarchitect is er niet bij te pas gekomen; er is geen duidelijke structuur, wel een tunnel met blauweregen (Wisteria sinensis), een grote verscheidenheid van bloeiende struiksoorten, onder meer Europese pimpernoot (Staphylea pinnata) en twee zeldzaamheden: Magnolia grandiflora en dadelpruim (Diospyros lotus).

Merkwaardige bomen (opname 29 juni 2001)
Het cijfer in vet geeft de stamomtrek in centimeter, gemeten op 150 cm hoogte.

  • 5. mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) 342
  • 8. Magnolia grandiflora 91(10)
  • 10. dadelpruim (Diospyros lotus) 94
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oude kadastrale legger 212A Hoegaarden, art. 2367.

Bron: DENEEF, R., 2008. Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Zuidoostelijk Brabant - Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve van Peten met herenboerenparkje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134189 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.