erfgoedobject

Huize Rozenlust

bouwkundig element
ID
13419
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13419

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huize Rozenlust
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa van 1893, gelegen in omhaagde en omheinde tuin met ijzeren toegangspoort en gebouwd in opdracht van F. Crouwels. Toen genaamd Villa Flora. Bouwaanvraag toont het hoofdgebouw met trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen. De gelijkvloerse driezijdige erker was niet voorzien en dateert dus uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Op aanvraag komt ook een aanbouwsel voor van één travee en twee bouwlagen onder plat dak. Nu aan linkerzijde uitgebreid met aanbouwsel in dezelfde stijl van een travee en twee bouwlagen onder plat dak.

Baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) in neotraditionele stijl met gecementeerde speklagen en trapgevel. Driezijdige houten erker waarop houten balkon. Overwegend steekboogvormige muuropeningen.

  • Archief Gemeente Kontich, 874.1. Bouwvergunningen 1880-1900.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huize Rozenlust [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13419 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.