Aalmoezenierswoning

Beschrijving

Alleenstaande aalmoezenierswoning van circa 1900 in neotraditionele stijl. Beboomd en omheind domein met toegangspoort; bakstenen pijlers met vaasvormige bekroning en gietijzeren hek. Paneel op pijler met opschrift: "Klooster van de dienstmaagden der Heilige Harten van Jezus en Maria". Lijstgevel van dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint, banden van natuursteen. Hoeklisenen en verhoogd licht uitspringend deurtravee geaccentueerd door hoekblokken en bekroond door schilddakje (kunstleien) met dakvorst. Rechthoekige vensters, bij eerste bouwlaag met ontlastingsboog en boogveld met baksteenmozaïek, bij tweede bouwlaag op kordonvormende onderdorpels. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting: geblokte stijlen met geprofileerde kapitelen onder geprofileerde latei, ontlastingsboog met sluitsteen.

Auteurs: Wylleman, Linda