Tuin van de villa Marie-Bernard

Beschrijving

Restant (34 are) van een rond 1910 aange­legde tuin achter een landhuis, oorspronke­lijk 61 are, gehalveerd naar aanleiding van de rechttrekking van een steenweg in 1950, toen het huis werd afgebroken en vervangen door de huidige villa.

De 'Villa Marie-Bernard', zoals een opschrift in de voorgevel vermeldt, werd gebouwd na de rechttrekking in 1950 van de steenweg Tienen-Sint-Truiden bij zijn doortocht in het centrum van Halle-Booienhoven. De architectuur doet echter eerder denken aan de vroege jaren 1920. De oorspronkelijke woning, die moest worden afgebroken, werd rond 1910 gebouwd door kandidaat-notaris Bernard Vreven. De 61 are grote tuin die daarbij hoorde werd door de nieuwe zate van de steenweg nagenoeg gehalveerd tot 34 are, maar het overblijvend gedeelte werd opgesmukt met een vijvertje, talrijke hagen en snoeiboompjes, een stenen waterbekken, een houten gloriëtte... – een perfect kader voor het bedrijf van tuinmeubilair en -inrichting dat er zijn intrek heeft genomen. Van de oorspronkelijke tuin getuigen nog enkele grote bomen – twee bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), gewone esdoorns (Acer pseudoplatanus) en een hangende zilverlinde (Tilia petiolaris); van de piëteit van de familie getuigt een Lourdesgrot.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oude kadastrale leggers 212 en 212A Halle-Booienhoven, art. 2111.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschetsen Halle-Booienhoven 1911 nr. 6, 1912 nr. 7 en 1951 nr. 13.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo