Pastorietuin

Omhaagde, nieuwe tuinaanleg met enkele oudere bomen, bij de alleenstaande pastorie van 1845.

De voormalige pastorie, een gebouw in classicistische stijl, dat sedert 1845 de oudere voorganger vervangt en een ontwerp is van Lambert Jaminé, is gelegen in een tuin die voorheen ten westen bij het kerkhof aansloot. De uitbreiding van dit kerkhof, de motor van de veranderingen die de dorpskern sedert 1845 onderging (zie Lambrechtsplein), gebeurde grotendeels ten koste van de pastorietuin. Bij de bestemmingsverschuiving naar burgerwoning een tiental jaar terug, werd de tuin vernieuwd met gedeeltelijk behoud van de oudere beplanting. De oude ingangspijlers werden verlaagd en hermetseld en de blauwe hardstenen dekstenen hergebruikt. De haag die de tuin begrenst, is samengesteld uit bruine beuk, taxus en lonicera. Van de oude beplan­ting zijn vermeldenswaardig: een meerstammige esdoorn (Acer platanoides Leopoldii), een Gleditsia triacantos, een blauwspar (Picea pugens), enkele grootbladige linden (Tilia platyphyllos, 120 tot 150 cm stamomtrek), en oude exemplaren van taxus (Taxus baccata) en buxus (Buxus sempervirens).

• Hasselt, Archief van het Kadaster, Opmetingsschets 1845, nr. 28.
  • MEUL V., Van Waterstaatkerk tot mijncité: een historiek van het bouwen in Limburg door drie generaties provinciale bouwmeesters Jaminé (1832-1921), Hasselt, 1999, p. 87.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam