erfgoedobject

Restant van een herenboerenparkje en twee barriers

landschappelijk element
ID
134262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134262

Beschrijving

Twee neoclassicistisch geïnspireerde, 19de-eeuwse 'barriers' naar een herenboerenhuis en naar de naastliggende boomgaard.

Twee mooie, gelijkaardige barriers duiden de toegang aan, enerzijds naar de voortuin van een herenboerenhuis (nu fruitbedrijf ) en anderzijds naar een in fruitplantage omgezette boomgaard. Ze zijn merkwaardig omwille van hun rijke uitwerking: ronde pijlers met vierkante sokkel, geprofileerde deksteen en acanthusknop, alles van baksteen en de knop gecementeerd. Bij de eerste, minder goed bewaarde barrier is het hek verdwenen en zijn de sokkels gecementeerd en de acanthusknop witgeschilderd. De tweede is goed bewaard, ook het smeedijzeren hek dat in functie van het centraal voetgangerspoortje uit drie traveeën is opgebouwd: vierkant stijl- en regelwerk met gepunte ronde onderspijltjes en met knoppen bekroonde spijlen waarvan de hoogte een golvend beloop vertoont, opgevangen door liggende voluten op de bovenregel.

Achter en naast het huis getuigen twee volwassen bomen, een bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') en een witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) van het bestaan van een verdwenen herenboerenparkje.


Bron: DE MAEGD C. & VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Restant van een herenboerenparkje en twee barriers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.