Voortuin met hekwerk in art nouveau

Beschrijving

Voortuin en hekwerk in art nouveau, bij een alleenstaand burgerhuis met dienstgebouw, uit begin 20ste eeuw.

De voortuin met hek in art nouveau hoort bij een recent uitgebreid, alleenstaand burgershuis met dienstgebouw uit begin 20ste eeuw, met uitspringende erker en balkon, gebouwd van baksteen met blauwe natuursteen, ondermeer voor de plint, de speklagen, de deur- en de vensteromlijstingen. De voortuin, met twee bewaarde exemplaren van gesnoeide hulst (Ilex aquifolium en Ilex aquifolium 'Argenteomarginata') werd nieuw aangelegd als rozentuin met buxushaagjes en is geflankeerd door twee nu gekasseide, met een poorthek afgesloten oprijlanen; één vierkante pilaster werd hermetseld. Het tuinhek staat op een lage muur van baksteenmetselwerk met lintvoegen en dekstenen van blauwe hardsteen. Het bestaat uit geklinknageld bandijzer, is geritmeerd door een dubbel cirkelmotief en gekenmerkt door de spijlen die aan beide zijden op krullen eindigen. Het hek is vermoedelijk van dezelfde werkplaats afkomstig als dat van nr. 58. Het hek op de linker perceelsgrens is een vereenvoudigde versie, met platte, geschroefd eindigende spijlen. Rechts, tussen de oude ligusterhaag op de perceelsgrens en een nieuwe haag van laurier, wordt het pad naar de achtertuin afgesloten met een vermoedelijk van elders herbruikt eenvoudig hekje.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam