Voortuin van het herenhuis Les Ramiers

Beschrijving

Voortuin en hek, restant van een voormalig logieshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen halfweg Brussel/Luik.

Het logieshuis wordt voorafgegaan door een na wegverbreding ingekrompen beboomde voortuin, nu voornamelijk in grijze steenslag, met een korte oprit in kassei naar de voordeur, een haag van lonicera en een plantenbed aan de voet van de gevel. Van de oude afsluiting, metaaldraden gespannen tussen gietijzeren zuiltjes, bleven slechts vier zuiltjes en twee vaste hekken bewaard: wit en zwart geschilderde gietijzeren zuiltjes met sokkel, decoratie op de schacht, gestileerde Korinthisch zuiltjes en gepunte bolbekroning, vierkante onder-, tussen- en bovenregels, ronde onderspijltjes en sierpunten op de spijlen. Het poorthek verdween en de rest is vervangen door een afsluiting van buizen tussen lage betonnen paaltjes. De randbeplanting bestaat uit struiken of uitgegroeide opslag, Noorse esdoorn (Acer platanoides), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), gewone robinia (Robinia pseudoacacia) en ook enkele oude exemplaren van Taxus (Taxus baccata) in de zijtuin.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam