erfgoedobject

Tuin van de hoeve Daalhof

landschappelijk element
ID
134298
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134298

Beschrijving

Omhaagde, vernieuwde tuin met inrijhek bij een gesloten hoeve uit midden 19de eeuw op oudere site.

Het Daalhof is al op de Ferrariskaart gesignaleerd, maar het werd als gesloten hoeve van baksteen met pannen zadeldaken en rechthoekig erf, midden 19de eeuw vernieuwd. Aan de straatzijde, ten noorden en achter het herenboerenhuis, strekt zich een met gele kornoelje (Cornus mas) omhaagde tuin uit. Het perceel was vermoedelijk voorheen een moestuin met een herenboerenparkje, dat in de jaren 1990 een nieuwe tuinaanleg kreeg. De haag wordt onderbroken door een witgeschilderd inrijhek uit de tweede helft van de 19de eeuw: gietijzeren zuilen met geprofileerde sokkel, gedecoreerde schacht en bekronende vaas, vierkant stijl- en regelwerk met hogere makelaar, ronde onderspijltjes en spijlen met sierpunten, hun klimmend beloop opgevangen door liggende voluten.

  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J., Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 14N4, Brussel - Turnhout, 1999, p. 215.

Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van den Broeck, Myriam
Datum  : 2007


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve Daalhof

  • Is deel van
    Rijkel


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tuin van de hoeve Daalhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134298 (Geraadpleegd op 17-06-2021)