Pastorietuin

Deels omhaagde tuinsite van de voormalige pastorie van 1727-1728.

De pastorie, die een eerste maal gerestaureerd werd begin van de 20ste eeuw wordt momenteel een tweede maal aangepast, nu als familiewoning. Ze heeft een ruime voor- en achtertuin en is samen met de parochiekerk van Batsheers op een hoogte gelegen. Ze werd door de abdij van Averbode gebouwd in 1727-1728 en het is dan ook haar voorganger die door Cornelis Lowis in het kaartboek van Averbode is getekend. Op het Primitief kadasterplan van 1830 ligt er bij de pastorie (perceel nr. 114) een boomgaard (nr. 115, 40 a 70 ca groot) en een Lvormige, omhaagde tuin (perceel nr. 113). Het perceel ten zuiden van het huis werd in het najaar van 2002 door het Regionaal Landschap Haspengouw opnieuw als gemengde hoogstamboomgaard aangelegd en omhaagd met meidoorn en gele kornoelje. Het perceel ten noorden van het huis was aanvankelijk de moestuin en zal deze bestemming in de toekomst combineren met een nieuwe siertuin.

• Hasselt, Archief van het Kadaster, Primitief kadasterplan door H.A. Neven.
  • VAN ERMEN E., Het kaartboek van Averbode 1650-1680 (Cartografische en Iconografische bronnen voor de geschiedenis van het landschap in België), Brussel, 1997, p. 130.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam