erfgoedobject

Tuin bij hoeve Knapen

landschappelijk element
ID
134303
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134303

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gevlochten haag en paviljoen van gele kornoelje in de voormalige moestuin van een grote gesloten hoeve uit de 17de en 19de eeuw.

Achter het woonhuis van de grote gesloten hoeve met gebouwen uit de 17de en 19de eeuw, gelegen bij de kerk, ligt een voormalige moestuin, die nu aan de straatzijde nog begrensd is door een 44 meter lange haag van op traditionele wijze gevlochten gele kornoelje en die haaks verder loopt. In de tuin, die aansluit bij het boerenhuis en het aanleunende, vanaf de straat rechtstreeks toegankelijke 17deeeuwse brouw- en bakhuis, staat centraal in het grasveld nog een halfrond gesnoeid groenpaviljoen, ook van gele kornoelje. De boerderij is genoteerd op de Ferrariskaart (1774-1775) en op het Vóór-primitief kadasterplan van 1809 ligt er bij de hoeve (perceel nr. 284) een brouwerij (nr. 285) en een moestuin (nr. 282). In 1841 staan ze op naam van Renier Knapen, burgemeester van Gutschoven.

 • Hasselt, Archief van het Kadaster, Vóór-primitief plan van 1809, legger van 1841.
 • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J., Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 14N4, Brussel - Turnhout, 1999, p. 250.

Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van den Broeck, Myriam
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Gesloten hoeve

 • Is deel van
  Nieuwe Steenweg

 • Omvat
  Kruishaag van gele kornoelje

 • Omvat
  Prieel van gele kornoelje met gekruiste haag


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tuin bij hoeve Knapen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134303 (Geraadpleegd op )