erfgoedobject

Erf met hek en leipeer

landschappelijk element
ID
134306
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134306

Beschrijving

Neoclassicistisch hek uit de 19de eeuw, bij een ouder voormalig boerenhuis met voorerf.

Het recent als tuin ingericht voorerf van het voormalig L-vormige boerenhuis met uitzicht van rond 1800, maar met oudere kern, is afgezet met een fraai 19de-eeuws witgeschilderd smeedijzeren hek. Het is geritmeerd door vier neoclassicistische pijlers met neuten, geprofileerde deksteen met halve pastille en diamantpunt bekroning, alles van blauwe hardsteen. De vaste hekken staan op een arduinen plint en hebben met de hekpoort gemeen: het vierkante stijl- en regelwerk, het klimmend beloop van de spijlen met geajoureerde lanspunten en gespiegelde voluten op de bovenregel. Ze hebben bovendien gespiegeld krulwerk aan de spijlen en de poort heeft een middenregel en gepunte onderspijltjes. Tegen de rechter zijgevel groeit een niet langer gesnoeide oude leipeer.

  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J., Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 14N4, Brussel - Turnhout, 1999, p. 230.

Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van den Broeck, Myriam
Datum  : 2007


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve in U-vorm

  • Is deel van
    Heers


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Erf met hek en leipeer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134306 (Geraadpleegd op 25-06-2021)