Herenboerenparkje

Beschrijving

Herenboerenparkje bij een boerenburgerhuis uit het midden van de 19de eeuw met recent aangelegde voortuin en hek.

Achter het 19de-eeuwse herenhuis in classicistische stijl, een dubbel huis met vijf traveeën, twee en een halve bouwlaag en pannen schilddak, strekt zich een herenboerenparkje uit met hoge boomkruinen, die ook voor de ruimere omgeving visueel van belang zijn. Tijdens het eerste kwart van de 19de eeuw lag hier een alleenstaand huis (perceel nr. 535) met landbouwgrond (nr. 537 en 536), boomgaard (nr. 538 en 541) en een perceel bos (nr. 540), dat in 1841 eigendom was van Gillis Jan Raijmaekers, notaris te Klein Gelmen. In 1889 wordt het vernieuwd en uitgebreid met een haakse bijbouw, zodat er aan de straat een erfje ­ onstaat. In 1908 volgt een losstaand, klein L-vormig gebouw op de perceelsgrens.

Vandaag is het huis vernieuwd, de bijgebouwen zijn modern verbouwd en herbestemd als kantoor en de zones aansluitend bij het huis kregen een nogal modieuze, nieuwe tuinaanleg met gesnoeide boompjes en hagen, vermoedelijk ter vervanging van de oude met een smeedijzeren hek afgesloten voortuin. Mogelijk is het hek naast het huis er een verplaatst overblijfsel van: stijl- en regelwerk met ronde spijlen en onderspijltjes en een liggende voluut op de bovenregel, gedragen door polygonale hekpijlers van blauwe natuursteen, naar boven afslankend en met een geajoureerde bekroning van gietijzer. De geprofileerde dekstenen van de oorspronkelijke ingangspijlers staan nu opgesteld aan weerszijde van de voordeur.

• Hasselt, Archief van het Kadaster, Primitief plan door G. Paulissen, s.d., legger 1841.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam