Vierkant tuinprieel van gevlochten gele kornoelje, vermoedelijk daterend van rond 1911 toen de pastorie van 1859 werd gerestaureerd.
De voormalige, sobere classicistische pastorie met haakse bijbouw, vervangt een oudere U-vormige constructie die van 1859 dateert; ze werd ontworpen door L. Jaminé. Ze werd in 1911 gerestaureerd en ook de laatste jaren zijn herstellingen en verbouwingen aan de gang. Het huis wordt voorafgegaan door een erfje met links een dienstgebouw. Het kreeg recent een nieuwe tuinaanleg met pad naar de voordeur. Achteraan strekt zich een langwerpig perceel tuin uit, aangelegd voor nut en voor sier, met een kleine meer beboste zone achteraan, een indeling die niet ongebruikelijk was. De tuin met deels recente aanleg, behoudt ook elementen van de oudere toestand: onder meer een okkernoot, een nu doorgeschoten haag van meidoorn op de grens, een groepje hazelaars, drie geknotte platanen, een strook met nu vernieuwde bessen en enkele door nieuwe exemplaren vervangen seringen. De blikvanger is ongetwijfeld het vierkante prieel gevormd door 14 oude exemplaren van gele kornoelje (68 cm) die bovenaan gevlochten zijn maar recente snoeibeurten missen. Een oud, houten bankje getuigt voor de functie van belommerde rustplaats met uitkijk op de tuin.
Hasselt, Archief van het Kadaster, Primitief plan van 1809, herzien in 1841. Mutatieschets 1859 nr. 1.
PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout, p. 302-303.
Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed. Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)