Voortuin bij een boerenburgerhuis

Beschrijving

Ommuurde voortuin met laag hek en twee treuressen, bij een midden 19de-eeuws boerenburgerhuis van een oudere hoeve.

De eind 18de-eeuwse hoeve tegenover de kerk was in 1848 ten dele een gesloten complex met brouwerij, dat in 1875 volledig gesloten werd en in 1951 zijn huidige configuratie kreeg door sloping van de achterste vleugel en opdeling van de resterende U-vorm. Het neoclassicistisch herenboerenhuis, mogelijk uit 1875 maar met oudere kern, wordt voorafgegaan door een voortuin op de hoek met de Sint-Quirinusstraat. De smalle tuin is gemarkeerd door twee exemplaren treures (Fraxinus excelsior 'Pendula', één geënt exemplaar is jonger) die het kruispunt bepalen.

De tuin is toegankelijk via een smeedijzeren hekje loodrecht op het huis, in de lage, op de hoek afgesnuite bakstenen straatmuur. Het is een zwart geschilderd poorthekje met vierkant stijl- en regelwerk, onderspijltjes, spijlen met geajoureerde lanspunten en kleine siervaasjes ter bekroning van de makelaar en stijlen. Liggende volutes vangen het klimmende beloop naar de makelaar op en verstevigen het spijlenwerk.

• Kadasterarchief Limburg, Primitief plan gedateerd 1810 door Vandevelde, herzien in 1841 door Modave.
  • Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets 1875 nr. 1 en 1951.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam