erfgoedobject

Omhaagd kerkhof

landschappelijk element
ID
134348
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134348

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Kapel Sint-Pieter: kerkhof
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld landschappelijk erfgoed Omhaagd kerkhof
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgestelde historische tuin of park Omhaagd kerkhof
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Omhaagd, landelijk gelegen kerkhof rond de dorpskerk met grafmonumenten van de plaatselijke notabelen.

Het kerkhof rond de in oorsprong Romaanse Sint-Pieterskapel werd in de 16de, 17de en 18de eeuw aangepast en in 1990 gerestaureerd. Ze bepaalt mee het nog bewaarde landelijk karakter van dit gehucht van Vechmaal, ook dankzij de hoogstamboomgaard die er ten noordoosten aan grenst. Het kerkhof, voorheen omwald en omgracht, heeft nu hagen van gewone beuk (Fagus sylvatica) en een muurtje van porfier en drie trapjes naar het eenvoudig smeedijzeren herkhofhek. Het hangt in twee vierkante pijlers van baksteen en heeft vierkant stijl- en regelwerk, ronde spijlen met lanspunten, onderspijltjes met afgebroken punten en het dateert uit de 19de eeuw. Een korte kasseistrook, beschaduwd door een treures (Fraxinus excelsior 'Pendula', 210cm stamoptrek gemeten op 150cm hoogte (2014)) leidt naar het kerkportaal. Op het kerkhof treft men de grafmonumenten aan van de beide families die sedert de 17de eeuw de naburige kastelen bezaten: de familie de Calwaert en de Favereau die de familie van Hinnisdaal en Bosch, waarvan de grafstenen in de kerk zelf liggen, op het nog bestaande kasteel van Horne opvolgde; ook de graven van de familie Bellefroid die in de 19de eeuw het in 1917 afgebrande kasteel bewoonde, waarvan alleen de boerderij, naast de kerk nog overblijft.


Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Sint-Pieterskapel

 • Omvat
  Treures op begraafplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Omhaagd kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134348 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.