Onderwijzerswoning Den Nachtegaal

Beschrijving

Dubbelhuis met omheind voortuintje. Circa 1750 woning van de schoolmeester Lebeuf en later van zijn opvolger Legraux. In 1808 aangeduid als woning "Le Rossignol" en in 1832 als stenen huis "Den Nagtegael" toen een kostschool voor meisjes "School Jacobs", gesloten in 1858.

Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien); jaartal 1660 (zie zandstenen gevelsteen boven deur). Vermoedelijk dus in 1660 opgetrokken en voorzien van één bouwlaag zie hoekblokken en banden van zandsteen. Circa 1850-1870 opgetrokken tot twee bouwlagen en bepleisterd. Verankerde, tot 1979 bepleisterde en beschilderde, baksteenbouw op gecementeerde plint. Eerste bouwlaag met hoekblokken en banden van zandsteen. Rechthoekige vensters met rolluikkasten, lekdrempels. Bij eerste bouwlaag met negblokken en arduinen dorpels. Steekboogdeur in bepleisterde en beschilderde omlijsting.

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 691, 889, 890.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, p. 212. 452.

Auteurs: Wylleman, Linda