Boerentuin met gevlochten haag

Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje.

De gemengde moes- en bloementuin van een gesloten 19de-eeuwse hoeve, is aan de straatzijde over een lengte van 35 meter begrensd door een haag van gesnoeide en gevlochten gele kornoelje, een traditie in deze streek. Op de hoeken is de haag uitgewerkt tot twee ovale massieven. Naar verluidt is ze minstens 100 jaar oud en stond er voorheen ook een prieeltje van gevlochten en gesnoeide gele kornoelje in de tuin. De tuinsite komt als dusdanig al voor op de Primitieve kadasterkaart van kort voor 1830 maar de gebouwen evolueerden naar een gesloten opstelling.

• Hasselt, Archief van het kadaster, sectie B, s.d., Verzamelplan gedateerd 1830.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam