Parkje van het Kasteel Romsée

Parkje met kleine vijver, enkele oude bomen en een collectie coniferen, bij een villa van 1903.

Het goed ligt op de hoek met de Groenstraat, die aanvankelijk de bedding was van de buurtspoorweg van Hasselt naar Tongeren en naast het tramstation van het gehucht Mersenhoven. De villa zelf is genoemd naar de twee zomereiken (Quercus robur) links en rechts in de voortuin of naar de bouwheer, de Hasseltse advokaat Joseph Marie Romsée. Ze werd later de woning van Gerard Romsée (1901-1976), parlementslid van het Vlaams Nationalistisch Verbond en de oorlogsgouverneur van Limburg, die ter dood werd veroordeeld maar amnestie verkreeg. De villa, die nog aansluit bij het laatclassicisme, en het L-vormig dienstgebouw zijn in een gevelsteen 1903 gedateerd. Het huis heeft een hoog mansardedak met wolfseinden, twee bouwlagen op een verhoogde begane grond, vijf traveeën met een middenrisaliet en een balkon en met blauwe hardsteen omlijste vensters en deuren.

Het achteruit gelegen huis wordt voorafgegaan door een ruime voortuin die voorheen een lunet bezat in de as van de deur, wat de inrit vergemakkelijkte, maar waarvan nu slechts de rechterhelft van overblijft. De voortuin heeft naast de twee eiken ook een Atlasceder (Cedrus atlantica 'Glauca') en een nu niet op het huis geaxeerde oprit naar het bijgebouw en is verder in kiezel gelegd. Het toegangshek met pijlers van blauwe hardsteen, is gevat tussen de muur naar de dienst­woning links en het afsluithek rechts, zodat tussen het herenhuis en het bijgebouw een erfje ontstaat dat zijn oude, mooie bakstenen bestrating bewaart. De ruime tuin strekt achter het huis uit en vertoont op de rechter perceelsgrens nog de resten van een oude meidoornhaag, op de achterste perceelsgrens verschillende oude stoven van esdoorn (Acer pseudo­platanus) als restanten van een oudere houtkant en links een bospad in de bomenrand, een gegeven dat voorheen rondom aanwezig moet zijn geweest. In de rand komt veel opslag voor van esdoorn, lijsterbes en vogelkers en verder berk en tamme kastanje. Het ruime gazon achter het huis heeft een kleine vijver en enkele bomen van de bouwperiode. Het is voornamelijk met coniferen beplant en de huidige bewoners vulden rond 2000 de bestaande beplanting aan met struiken en bloemen, tot een mooie tuin ontstond

Bomen

Naast de reeds vermelde eiken en de ceder in de voortuin, dateren uit de eerste aanlegfase ook een taxus (Taxus baccata), een Chamaecyparis lawsonia­na, een Chamaecyparis Graywoods Pilar, een spar (Abies ssp), een den (Pinus ssp), een bruine beuk met zwamaantasting (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), een plataan (Platanus x hispanica) en een es (Fraxi­nus excelsior). Bij de coniferen dient nog vermeld een jeneverbes (Juniperus ssp) een Japanse cypres (Cryptomeria japonica), een treurvormige spar (Picea), een laag groeiende taxus (Taxus baccata 'Dovastoniana'). Jongere exemplaren zijn een meidoorn (Crataegus monogyna), een esdoorn (Acer pseudoplatanus) en een tamme kastanje (Castanea sativa). Bij de vijver groeit een okkernoot en sneuvelde de obligate treurwilg.

• Hasselt, Archief van het Kadaster, werkplan.
  • Hasselt, Archief van het Kadaster, Artikelsgewijze legger.
  • DIRIKEN P., Met het oog op Guigoven, in Georoute's cultuurtoeristische monografieën, deel 3, 1999, p. 45.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam