erfgoedobject

Watertuintjes bij de Bombroekmolen

landschappelijk element
ID
134362
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134362

Beschrijving

Twee kleine watertuintjes bij de voormalige watermolen.

Volgens de kadastrale legger van 1844 is het molengoed, dat naast de watergraanmolen ook een rosgraanmolen bezat eigendom van molenaar Willem Nicolaas Van Manshoven die het drie jaar later aan baron de Heusch verkoopt. De beide molens zijn dan nog vakwerkgebouwen en de rosmolen wordt gebruikt als de watermolen bij gebrek aan water werkloos wordt. Aanvankelijk liggen de gebouwen in los verband, maar in 1848 worden ze tot een U-vorm uitgebreid, na de sloping van de rosmolen. Er hoorde een tuin, een boomgaard en een bouwland bij. Verbouwingen en uitbreidingen, waaronder ook de verstening, volgen onder meer in 1857 en 1874 en in de loop van de 20ste eeuw.

De watermolen, waar Jef Alen een tekening van maakte, verloor zijn waterrad en de U-vormige gebouwen zijn nu in meerdere woningen verdeeld. De molenvijver, op het Primitief kadasterplan een langwerpig kanaal (nr. 99), doet vandaag dienst als met lelies begroeide tuinvijver voor de woning in de zuidelijke vleugel. Ook bij de noordelijke woning werd het perceel bij de verbrede beek als tuin aangelegd met lisdodde, fluitekruid, kattestaart, mierikswortel, groot hoefblad en gele plomp.

  • Hasselt, Archief van het Kadaster, Sectie A, 1ste blad, door Tricot, s.d. Verzamelplan 1810, revisie 1841. Legger van 1844. Opmetingsschets 1848, nr. 10, 1857 nr. 23 en 1874 nr. 1.
  • Hasselt, Archief van het Kadaster, Documenten voorbereidend aan de schatting. Tabel.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Bombroekmolen

  • Is deel van
    Bombroekstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watertuintjes bij de Bombroekmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134362 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.