Villatuin

Beschrijving

Villatuin uit het interbellum met beplanting uit de bouwtijd en enkele oudere bomen in de achtertuin.

De voortuin van de villa, kadastraal geregistreerd in 1932, wordt begrensd door een geschoren taxushaag met een inrijhek. Het hek staat in de as van de voordeur, is nieuw maar werd geplaatst tussen de behouden hekpijlers van baksteen en blauwe natuursteen. Twee gelijkaardige pijlers duiden links en rechts de oorspronkelijke eigendomsgrens aan. De aanleg van de voortuin is niet ouder dan 20 jaar en werd naar ontwerp van de eigenaar vernieuwd met omhaagde perkjes met buxus uitgespaard in de kasseibestrating. De villa met twee bouwlagen onder een L-vormig dak van kunstleien, een gelede plattegrond en een picturale opvatting van het metselwerk (witgeschilderd in de achtergevel) heeft haar kenmerkend houtwerk uit de bouwperiode bewaard. Een pad naast het huis en de garage, wordt de rondweg van de achtertuin, een ruim grasveld met enkele bomen die ouder zijn dan het huis maar ook met beplanting typisch voor de bouwtijd zoals Magnolia, Juniperus glauca, massieven van Taxus baccata en Taxus aureum Fastigiata.

Bomen
(De tussen haakjes vermelde afmetingen werden gemeten op 150 cm hoogte)

De opgemeten oudere exemplaren: een bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') (318 cm); twee tamme kastanjes (Castanea sativa), een niet gezond en een vitaal (480 cm) exemplaar waarvan takken zijn uitgevallen. Verder gewone robinia (Acacia), gewone plataan (Acer pseudoplatanus), zomereik (Quer­cus robur).

• Hasselt, Archief van het kadaster, Opmetingsschets 1932 nr. 6.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam