Kerkhof en tuin van de pastorie van Vliermaal

Kerkhof

Het hoger gelegen en in rode steenslag gelegde kerkhof rondom de laat 18de-eeuwse kerk met Romaanse toren, is deels ommuurd, deels omhaagd. De muur aan de straatkant werd recent vernieuwd (metselverband van strekse bakstenen), ook de 19de-eeuwse vierkante, met blauwe natuursteen geringde bakstenen pijlers, waarvan het hek werd uitgelicht. Een haag van gele kornoelje vormt links de scheiding met de pastorietuin. Op het kerkhof groeit nog een oude hulst.

Op het kerkhof rond de kerk zijn verschillende graven bewaard: kruisbeeld tegen rechter buitenmuur van de kerk (vermoedelijk 14de eeuw, gotisch), met vernieuwde armen; hardstenen grafkruisen, één met gotisch opschrift en voorts van Ian C[?]eper Celis, zijn echtgenote Anna Timermans en zoon Lodvwick († 1632); graf van pastoor Bijnens van Vliermaalroot († 1834).

Pastorietuin

Voor de pastorie ligt een ommuurde en omhaagde voortuin. Het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog is verwerkt in de tuinmuur. Tegen de recent in meerdere woningen verdeelde pastorie uit 1873 van architect Denis, groeien nog twee oude leiperen.

• PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
  • DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.