erfgoedobject

Kerkhof van Vliermaalroot

landschappelijk element
ID
134379
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134379

Beschrijving

In gras gelegd kerkhof met ingangshek, uit het einde van de 19de eeuw.

Het kerkhof dat ten noordoosten aansluit bij de parochiekerk van 1863-1871, is goed bewaard. De kerkhofmuren zijn gerestaureerd of vernieuwd, er ligt een rondpad in kiezel en verder zijn de grafstenen en grafkruisen in gras gelegd, onder meer de grafsteen van de familie de Heusch de la Zangerye. Tegen de kerkgevel leunt de grafstèle van baron Théodore Jean de Heusch van het kasteel Ridderborn (1765-1849). Rechts van de voorgevel staat het eenvoudig, groen geschilderd smeedijzeren toegangshek; het heeft vierkant stijl- en regelwerk en ronde spijltjes en spijlen met lanspunten.

  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout, p. 426.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart of Sint-Eligiuskerk

  • Is deel van
    Vliermaalroot


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkhof van Vliermaalroot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134379 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.