Omhaagde kapelsite met boomgaard

Omhaagde kapelsite met boomgaard.

De 17-eeuwse kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ligt op het zelfde hoge plateau als de Canadawinning een 100 meter meer westwaarts. Haar stichting klimt op tot de 12de eeuw en de kapel groeide uit tot een bedevaartsoord met aangebouwde kluis. Ze behoorde tot de Franse revolutie toe aan de priorij van Henegauw, in Wimmertingen en nadien aan het Bureel van Weldadigheid van Borgloon. In 1895 komt er een einde aan de bewoning door kluizenaars, die er ook school hielden. Het Primitief kadasterplan van 1809 noteert op de viersprong van veld- en voetwegen en bij een poel, een omhaagd driehoekig terrein (perceel nr. 103), een 'kapel als oppervlakte' (nr. 102) met een aanleunend huis (nr. 100), een moestuin (nr. 99) en een kleine weide (nr. 101). In 1858 registreert het kadaster de verdwijning van de moestuin en de verlenging van het gebouw; dit moet slaan op het voorportaal dat al in 1835 werd bijgebouwd volgens het chronogram 'O GU SCHOONSTE DER VROUWEN SMEEKT VOOR ALLE CHRISTENEN'. In 1905 volgt er een verbouwing en komt er een kleinere nieuwbouw als sacristie. Rondom de kapel wordt een boomgaard geplant, langs de oostzijde afgesloten met een traditionele, geschoren meidoornhaag.

Vandaag bestaat deze configuratie nog steeds; de poel is echter verdwenen en de boomgaard sterk uitgedund, later werd in functie van de auto de omringende haag aan de koorzijde gerooid en het terrein in kiezel gelegd. Door de plaatsing van ondergrondse leidingen in de ter hoogte van de kapel vrij steile berm langs de Oeterslovenstraat, werd de minstens 100 jaar oude haag van taxus (Taxus bac¬cata) en buxus zwaar beschadigd.

• Hasselt, Archief van het Kadaster, Primitief plan door Groulard, gedateerd 20 juni 1809, herzien in 1841.
  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout, p. 497-498.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam