Voormalige moestuin met haag en prieel van gevlochten gele kornoelje.
Waar de Molenstraat een haakse bocht maakt, ligt er een weide met een haag van gevlochten gele kornoelje en met een tuinprieel in de as van de achtergevel, eveneens van gesnoeide en gevlochten gele kornoelje (Cornus mas). Op het Primitief kadasterplan (1810), lag hier al achter een U-vormig hoevetje tussen de Oude en de Nieuwe beek, een moestuin waarvan het bakhuisje in 1857 verdwijnt. Het witgekalkte woonhuis van deze hoeve bleef bewaard evenals de boomgaard, maar de bijgebouwen werden mettertijd vervangen. Het geheel is een kostbare getuige uit het landelijk verleden van het dorp, maar is 'stedenbouwkundig' veroordeeld door zijn ligging in de als woonzone gemerkte dorpskern.
Hasselt, Archief van het Kadaster, Verzamelplan beëindigd in 1810, herzien in 1841 door landmeter Goethals. Van alle sectieplannen, bestaat er een versie Tricot en een versie Goethals, geen van beiden gedateerd.
Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed. Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Haag en prieel van gevlochten gele kornoelje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134397 (geraadpleegd op ).